Странице

LEKCIJE

Bas je instrument koji sluzi kao pratnja, i pri kojem se mogu svirati razne varijacije u odnosu na ostale instrumente. Smatra se za najdublji instrument tako da nesmetano na njemu mogu da se izvode razne solaze a da ne remeti krsi melodiku pjesme.
Za amatere i pocetnike, vazno je da nauce kako se koja zica stima i na kojem pragu se postize koji ton, na taj nacin mogu da bas gitarom prate pjesmu koristivsi samo jedan ton, naprimjet C dur - 3 prag 2 zice u ritmu bubnja.
Na mojim sajtovima kao i mnogim drugim mozete naci akorde bilo koje pjesme i tako pratiti pjesmu akordsi, no kasnije, trudom i vjezbom dolazite do nivoa gdje imate razne varijacije i solaze, vecinu njih cete moci improvizovati ili skinuti sluhom, no posto je zato potreban sluh, dotad mozete koristiti lekcije i tabove na ovom sajtu kao pomoc. 
Nalazi se preko 100 tabovanih pjesama, razne solaze i pratnje.. Savjete strucnjaka na nasim prostorima i jeziku ne mozete zasada dobiti besplatno i preko interneta no ako imate kolegu, komsiju, ili ucitelja bas gitare u svom gradu mozete pokupiti dosta fora i stvari. Ispod se nalazi par prijedloga za ucitelje jutub bas gitare koji su nazalost na engleskom jeziku. U nastavku ce biti objasnjeno kako stimati gitaru i navedeni videozapisi. Pozdrav i srecno